Пещера “Утробата”

DSC09228
пещера Утробата забележителностиЗачатието е миг възвеличаван и специално отбелязван чрез ритуали от древните хора. За траките това място е символ на раждането. Неговата мистерия е била трудно обяснима и обожествявана.
Пещерата – утроба, получила названието си заради формата си, е хоризонтално разположена. Входът е естествен процеп в скалата, който е дълбок 22 метра, като последният метър и половина е допълнително изсечен от човека. Представлява олтар, висок около 1,3 м, направен във формата на утроба, като в центъра е направена малка дупка (5х10 см). Кухината на пещерата е висока 3 метра и има форма на рог – стесняваща се към дъното. Заключението на учените е, че тази пещера е тракийски храм от XI – X век пр. Хр.
За разлика от безводието в района на село Ненково, от пещерата струи вода, която се събира в малък басейн в подножието и. От там се просмуква от скалата, но не пресъхва никога. Предизвикателствата човек да стигне до тук са много.

„Магията” на пещерата
Пещера Утробата е южен вход, таванът и сякаш е разрязан по средата и след това е залепен. На него има специално направена цепнатина, през която точно в дванадесет часа на обяд прониква един слънчев лъч, след което започва най-вълнуващото. Няколко минути той нараства, движейки се бавно към олтара. Стигайки малката дупка, лъчът се задържа за кратко, трептейки. Това поразително явление може да се види и дори да се заснеме само през един ден в годината – на Рождество!
пещера Утробата пещерни забележителности
Олтара на пещера “Утробата”
Пещерата е изследвана за пръв път през лятото, когато спелеолозите забелязал лъчът да се прокрадва през дупчицата, но достигнал дължина едва 2 метра. Общата му дължина, която той достига на Коледа (когато осветява олтара) е 22 метра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *